Saturday, April 23, 2011

Ceritera Talipon Bimbit Gua (Part 1) -.-

ASSALAMUALAIKUM SEMUAAA ! 

lame jugak tak merapu merepek meraban kat blog ni. hohoyeahh. ni ade alkisah pasal salah satu gua punya sejarah. hidup gua penuh dgn dugaan, cobaan dan rintangan yg harus gua tempuhi dengan penung kesabaran yang tinggi teramat sgt. ok. gua nak mule cite dah ni. eeeeee. gua ? bila masa aku guna gua lak ni ? ni sume salah bebudak laukpaukkehidupan so, jgn disalahkan guaa. salahkan merekaa ! tapi gua guna utk post ni jela kot. 

gua nak citer pasal phone-phone yg penah gua beli, sentuh dan guna. kita mulakannya. gua mula-mula gune phone ni sejak form2 a lebih kurang. gua cilok satu phone kepunyaan pak long gua. ha. gua guna snyap-snyap. ni semua terjadi lepas gua pegi trip lawatan smbil belajar dengan bebudak kelas 2 al-battani merangkap salah satu kelas di Sekolah Menengah Agama Persekutuan Labu. pada masa trip tu la gua dah beli nombo keramat gua. iaitu 017519++++ haha. tulah nombor  pertama yg gua beli seniri. adoi. gile cuak mase nk beli tuu. yela. 1st time la kan. zzz. korang tak penah rase ke ? 

N3310
ni phone 1st yg gua cilok dr paklong gua tuu.

ha. gua rase mcm akan jadi panjang gilaa ceritaaa. hoho. sabor jelah korang ye. kahkah. pastu. semenjak gua dpt biasiswa dr Telekom Malaysia Bhd, gua dah nekad nak beli sebijik phone sniri. mase tu gua dah form3 laa. noob gila. tapi nak bajet otai bwk phone pegi skolah. gua tgk phone ni mcm mantap. harga dlm RM2++ cmtula. gua rase mcm cool la phone ni. radio dye bole pasang kuat gilaa. tp utk skang, memg rase phone ni teramat noob -.-

J230
ni phone 1st yg gua beli dgn duit seniri tp bukan pon. duit TM sbnarnye. haha

ok. next. phone ni masih sehat dah tak bernyawa sbb abang gua dah tarok betri dye kat lua. hahaha. cane nk idop. lol ! lpas gua agak bosan guna 1 phone. tetibe nak ade pulak dua nombo. so, gua jeles abang gua guna phone ni, gua pon beli la jugak. phone ni pon agak bes kot. nokia la. cam bese. betri dye punye lifetime memg melebih2 hebat dari sony. kan ? kan ? sooooo, gua beli ni yg 2nd dgn harga RM15+

N6030
gua memg beli sbijik mcm abang gua punyaa. haha. jeles punya pasal

next. gua dah naik form4. rase a mcm senior skit. phone yg kat atas ni kena rampas sbb membe gua guna. isk. pastu ckp nak ganti tapi tak ganti-ganti lagi smpai skang. zzz la manusia ni. tapi tape laa. halalkan saja lahh. nak bayor bak mai laa. tamaw, tape laa. ikot suka hang lah. lepas kena rampas gua sedih kejap pastu mase outing, gua pegi laa usha phone yg comey2 sikit. pastu gua jumpa yg ni !

W580i
hah. phone ni memang bes. tapi betri dye. zzzz

gua beli pastu bwk balik laa. mlm tuu mbe gua seronok sgt main phone ni, pastu tetibe En. Samad iaitu warden skolah gua nmpk dye main pastu kene la rampas. tapi alkisah ni gua tak taw lagi mlm tu. keesokan harinya gua nmpk la mbe gua yg gua bg pnjam phone ni duk sensorang kat ampaian. shahdu smcm. pastu ade sorg mbe gua btaw kat gua yg hp gua yg kat dye tu kene rmps smlm. adoi. patot a shahdu ! gua kate lepak laa. takpe. gua kesah sikit2 je. pheww ! nasib baik la dye ni org kaye. dia sapot aku lam RM500 kot nak ganti phone ni balik. so gua beli a balik tapi itam pulakk.

W580i
ni pon jangka hayat die tak lama jugak kat tgn gua

tak lama lepas gua beli ni, kena rampas pulak ! kena rampas dgn gua punya ustaz. NAIB JOHAN AKADEMI QURAN tuu. peace. tapi takpe. die kate nak bagi balik mase ujung-ujung gua habis spm. ha. gua kena rmps sbb guna phone kat watercooler skolah. hadoii. cemane die boleh tetibe ade kat asrama pon tataw lahh. pastu ujung taun fom 5 ex gua pegi minx balik la phone ni sbb die kate die nak guna. so, gua kate kalo nak gune pegi mintak laaa. gua amat malas nk mintak. sekian terima kasih :) mintak punye mintak, dapatlaa. pastu die gune smpai dah rosak, dia kasik la kat aku balik. kesimpulannye phone ni dah dihancurkan oleh aku kat IIUM matriculation centre. hahahahaha. tggl serpihan je. zzz

ha ! gua lupe nak cite satu lagi ni. gua ade bg kene rmps phone ex gua ni. mahal jugak la die beli. tapi gua nk tunjuk pon tak jumpe laa gambornyee. zz. gua secare tak sengajenye telah terbagi kepada warden skolah gua. pastu gua ganti ngan phone bodo je. sbb tu je gua mampu buat mase tuu :(

N1600
ha. ni la gamaknye rupe dye. haha :D

pastu ! phone ni byk msalah dol. keypad dye tak sehat. nak hantar kelinik mcm tak patot pastu gua ganti jela yg same tapi tiptop punye condition, phewww ! sedap la sikit hati penggunanya kan? bg barang tak bekualiti pon ape jadahnyaa. takde kebaikan, sakit hati lagi ada. 

N1600
ni la phone yg same. tapi kaler lain ! so, nmpk a lain sikit. haha

kesimpulannya, phone yg hitam atas tu aku la pulak guna dgn penuh kesabaran. pastu gua saje2 lepak sini lepak sane, gua tetibe rase nak main game pulak kat phone ! hadoii. pastu gua pon terbeli la n-gage QD ni haa. aduss.  gua guna tak lame mane pon pastu ade junior setaon dari gua minx nak beli. gua ckp cari a kat kedai. die kate susa nk jumpe cam aku punye. eee. ape beze ? -.- 

N-GAGE QD
syok jugak men game sini. tetibe aku rase nk beli balik !!!

wuuhh. awat banyak sgt nii. tapi la kann. ade lagi kott. mule masok fom5, gua nekad nak beli phone baru memandangkan gua dah jual n-gage ni dan tgl hanye phone itam noob tu je -.- gua beli la ni sbb ni je yg gua mampu. harga mase tuu RM300 + 2gig.

K550i
phone ni masih idop lagi wat mase skang dan mbe gua ngah gune lagi :)

hah. gua dah penat menulis sebenarnye. mesti korang dah penat membace ? kan ? adoi. takpe ah. gua pendekkan cite jela okay ? bile gua dah rase phone itam gua tu memg dah noob sgt dan tak dpt nk tolong lagi dahh. gua pegi la trade-in pastu gua amik phone ni pulak. men amik je sbenarnye. tak cek pape pon. zz

T630
ni phone paling noob penah gua gune -.-

pastu gua tak igt dah phone ni pegi mane. rasenye gua dah bagi kat org kot. sbb noob sgt a phone ni. gua tak dpt nk tolong dah ! hmm. mase form5 gua syok lepak-lepak kat bilik study form3 mase tu dan gua lah yg akan merosakkan anak-anak muda yg berada kat situ. gua rase bosan takde music, gua beli a sebijik phone walkman yg same cam sdare aku pakai. haha. sebenanye aku jeles die pakai phone tu. tu phone kecik dan bes oo. nmpk mcm noob. tapi try a gune duluuu. ni phone die 

W200i
tak smpai sebulan gua gune dah kene cilok ngan org. 

sedih gilaa. tak sempat gua nk menghayati mengguna phone ni. eeee. gua igt warden amik. tapi bila tnye, takde pon ! adoii. kene tibai le pulok ! redha jelahhh. pastu gua balik cuti dgn kesedihan phone ilang. haha. bile gua mai balik, gua beli a sebijik phone yg ade radio dan berharap dpt teman gua mase sunyi kat bilik. tapi laa kan. malam gua beli tu, gua pasang loudspeaker dan gua tetido. bgn2 tinggal earphone je. eee. warden amik la ni. alaa. balik cuti sedih, habis cuti pon sedih. yahaaa ! 

N2310
ni jangkahayat tak sampai sehari -.-

sedih sgt laa weyy. pastu takde duit dah sgt. sim ade due, tapi phone ade satu je, gua beli a sebijik phone yg noob tapi ramai je yg pakai sebab function dye kaw kaw punye senang. hehe. ni diaaaa

N1110
idop smpai skang tapi casing dah bpe kali tukor :D

emm. lupe pulak. mase gua nak spm, gua minx duit sikit kat ayah gua sbb nak beli phone. sbb phone gua sgt2 noob masa tuu. gua la rasaaa. zz. phone ni je dapat gua beli.

K660i
phone ni pun ade cite sedihnyeee :(

ha. taw ape cite phone ni ? gua jejalan ngan awek gua pade mase tuu, gua dah igt gua letak phone ni dalam beg ! tapi bila jalan punya jalan gua igt la jap kat phone ni. gua cam dah kompem2 la ade lam beg. pastu gua check aa. tgk2. tade ! zzz. mane nak cari ? hadoii. dah habis spm dah nii. alaa. sedih lagii. HAHAHAH

TAMAT SUDAH ZAMAN PERSEKOLAHAN GUA.

DAN AKAN BERSAMBUNG PULAK PART 2 YG BERSAMBUNG
DGN CERITA TALIPON BIMBIT GUA SEMASA DI MATRIK IIUM. 
YAAAAAAAHAAAAA ! 

agak2 korang nak beli jugak phone tuu, tgk a model dye ok ? xpon tnye gua luu. mungkin gua taw ta sikit baik buruk phone tuu ? HAHAHAHA

wassalam












Wednesday, April 13, 2011

Zz la !

APA NI ?


NI LA IIUM takpon UIA.

ha. apa yg nk diceritakan adalah. skarang saya menginap disini laa. di UKC227 ! jemput la mai beramai2 sini. ha. jgn malu jgn segan. siang atau malam. jantan atau betina. wanita atau lelaki gagah -.- jemput la dtg ye. kedatangan anda semua dialualukan walaupun saya hanya menumpang je kat sini. ha. memg tak sedar diri menunmpang. dah la menumpang pastu ajak org ramai-ramai dtg lak. zz. tp apa aku kesah ? skang bilik ni dah +3 orang drpd yang asal atau sepatutnya. haha. apakan daya. terpaksa gilir-gilir tido ohh. korg penah buat ke ? shift 12am-7am pastu 7am-2pm. haha. korang pilih a shift mana korg nak.

heh. ni memg syok. tido pon ade shift. ni melatih kite utk jadik disiplin bila kerja nanti. ha. -.- apa aku merepek. ade kaitan la sgt. heh. tp takpe. stay cool. wat mcm tade org yg taw. tp sy rasa mcm betol la pulak. bila tido pon ade jadual cmni. nanti mesti tade masalah kalo mase keje kan ? sebab org INDON kate. "MELENTUR BULUH BIARLAH DARI REBUNGNYA" ha. itu indon yg kate. buat mase skarang ni dalam umor 20 and below boleh la dikatakan rebung lagi walaupun tak berapa rebung la sgt. tapi kalo dah memg jadik buluh, perghhhh ! memg tak la nk bentuk lagi. TAK DAPEK DEN NK NOLONGNYE. 
ha. korg taw apesal sy ade kat uia ni ? ha. saje je sbenonye melawat mbe-mbe yg tak berapa sehat kat sini. rindu la pulak. aww. pastu alang-alang dah smpai sini, nak la pegi amik sijil spm kat SMAP LABU.

APA PULAK NI ?


NI LA SMAP labu

ni la sekolahnye. ehh. bukan. ni bukan skolah laa. ni lambang skolah saje yg kene tampal kat baju skolah dulu-dulu. pastu ade jugak mende ni kat tie kitorang. zz. asal la noob sgt tie kitorg lah. tak mcm skola lain punye pon. maturd je. tie kitorg ni. zz. ape tah. ritu ade la satu hari ada khabar angin nk ade tie baru. sume org suke laa ! tp la pulak kan. tak dapek den nk nolongnye ! memg betol-betol kabor angin laa. isk. smpai hati. nak sedapkan hati. ckp jela nanti tu ade la nk tuka. tp smpai skang tak tuka lgi kot ! tp skang sy tak kesag sgt la. sb dah tade dah duk sane. heh. tp khamis ni kena pegi kejap amik sijil spm. pastu weekend ada la plan sikit-sikit pastu balik la ! sapa nk DATING jom la ! MUAHAHA. 

wassalam :D 


Sunday, April 10, 2011

Adoi.

Hey readers !
Assalamualaikum.

Hmm. Rase mcm tade mende nk mrepek tp kena gak update blog ni sbb da BERSAWANG DAN BERHABUK ! hah. Nk tnye korg laa. Ade tak idea lg ape yg nk dibuat ngan blog ni ? Rase mcm nk ltak game lam blog ni. Tp boleh ke ? Hahah ! Kalo boleh, tade la pembaca dtg  blog ni hanya utk membaca entry yg tak penting or mendenga lagu yg tak berapa merdu nih. Hah. Apakan dayaa.

Eh ! Bole a ltak game lam blog ! Haha. Ce tgk.


Tp la kan. Game y aku baru ltak ni nmpk cam pelik. Haha. Golf ape tah cmni. Siap Ada warning lagi.

THIS GAME CONTAINS SCENES OF EXTREME SIMULATED 
VIOLENCE. NOT SUITABLE FOR YOUNGER PLAYERS ! 

Haha ! Ini sgt lawak. LOL ! Padahal tah pape je game dye -.- Kalo korg rase2 nk ltak gak game pelik cmni kat lam blog korg, silakan la. Tapi bile dah ltak nanti akan menjadi amat kesian kepada sahabat-sahabat pembaca yang mempunyai plan internet yg amat slow utk loading page blog korg. Haha.,

Ok done. Sawang dah disapu sket dahhh. Wassalam.

Wednesday, April 6, 2011

Perkara Pantang Disebut Semasa Dating (Utk Lelaki)

    1. “Kalau you betul-betul sayang I, you akan buat apa I suruh.”

    What do you mean kalau dia betul sayangkan you? Jadi, kalau dia tak buat bermakna dia tak sayanglah? Perempuan mungkin lembut atau nampak lemah tapi tidaklah dungu. Kalau nak minta tolong, cakap sajalah. Menggunakan ‘senjata’ sebegini untuk kepentingan diri sendiri dan membuat teman wanita merasa serba salah adalah cukup menyedihkan.



    2. “I tak suka dengan kawan-kawan you.”

    Perhubungan teman wanita anda dengan girlfriends dia adalah sacred atau ‘suci’. Janganlah dengan sesuka hati dan secara terus terangnya anda memberitahu dia yang anda tidak suka dengan kawan-kawan dia. Walaupun secara realitinya anda tidak suka atau tergugat dengan kawan-kawan dia yang mungkin lebih hot daripada girlfriend anda, jangan sesekali sebut yang anda tak suka kawan-kawan dia secara direct kerana anda hanya menempah tiket untuk bertengkar secara
    hebat.



    3. “I punya ex-girlfriend dulu….”

    Ayat ini pantang disebut langsung kepada teman wanita terkini anda atau anda terpaksa menghadapi bahana tidak dapat dimaafkan oleh teman wanita anda. Kalau anda nak kutuk ex-girlfriend anda mungkin boleh, tapi dinasihatkan jangan, kerana dengan menyebut tentang ex anda, anda akan dituduh tidak setia dan anda masih sayang pada gadis itu. Peluang untuk teman wanita anda menukar topik ini untuk jadi something about her adalah sangat besar. Tiba-tiba anda akan dengar ayat-ayat seperti “you dah tak sayang I lagi”, “you lebih suka ex you”, dan lain-lain lagi yang hanya akan memanaskan telinga anda.



    4. “Cuba tengok perempuan tu…”

    Janganlah berani suruh dia rujuk kepada perempuan lain atas alasan apa pun kerana dia tak suka anda bandingkan dirinya dengan wanita lain. Secara ringkasnya, anda perlu menempuh kehidupan ini seolah-olah ada satu sahaja wanita yang anda kagumi, iaitu dirinya. Kebudak-budakan? Mungkin juga tetapi cubalah tengok akibatnya kalau anda cakap pasal perempuan lain di depan teman wanita anda.



    5. “I tak cukup bagus untuk you.”

    Bagi orang lelaki untuk merendah diri cara ini adalah pathetic dan melemaskan! Dengan bercakap begini, anda akan menunjukkan kelemahan anda yang tidak suka dilihat oleh kaum perempuan. Lagipun kalau anda tak cukup bagus untuk dia, adakah dia bodoh sebab pilih anda? Gunalah taktik lain yang lebih menyenangkan ye.



    6. “I takde mood lah.”

    Sekali lagi wanita akan menganggap this is about her walaupun sebenarnya bukan. Dia akan fikir apa lagi yang boleh menyebabkan anda bosan selain daripada dia? Dia tak fikir yang anda mungkin ada masalah lain kerana bagi dia setiap kali anda takde mood, it’s about her. Jadi elakkan dari menyebut ayat ini dan adalah lebih baik anda berdiam diri.



    7. “Perangai you macam mak you lah.”

    Sakit ke bang? Orang perempuan bukan tak bangga jadi anak mak dia tapi kalau you cakap macam tu, takut dia salah faham dan ingat you kata dia tua dan seorang yang tak cool. Lainlah kalau mak dia hot atau sporting perangainya. Secara ringkasnya, janganlah bandingkan diri dia dengan mak dia sebab dia tentu tak akan suka.



    8. “Takyahlah nak emo…”

    Biasalah orang perempuan emosi! Tetapi ketika dia emosi dan anda sebut ayat itu, dia akan serta-merta kecil hati sebab anda mempersendakan dia. Tentulah dia emosi bersebab. Gunalah cara lain yang lebih baik daripada itu!


    9. “I tak sukalah baju tu…”

    Wahai kaum lelaki, jangan complain apa-apa tentang pakaian dia walaupun ditanya! Biar kawan-kawan dia yang dipertanggungjawabkan tentang itu. Lainlah kalau berpakaian melampaui batas seperti terlalu terdedah atau terlalu hodoh. Cara paling baik untuk tackle perkara ini ialah dengan puji dia kalau anda suka baju dia daripada kritik baju yang anda tak suka.



    10. “Kakak/Abang you entah apa-apa.”

    Tolong jangan cakap yang buruk tentang ahli keluarga, buruk padahnya. Tak kiralah samada kakak atau abang dia memang tak berguna, don’t say it to her face. Kalau tujuan anda untuk cari gaduh dengan dia, silakan mula dengan ayat ini, tentu tak akan gagal untuk memulakan pertengkaran

HAHA ! PEPANDAI LA KORG YE ! ;)