Sunday, May 1, 2011

Ceritera Talipon Bimbit Gua (Part 2) -.-

SALAM.

nahh. sampai jugak hajatt gua nak sambung sejarah ni. bukan takde idea la. tapi amatlah malas nak menaip-naip. taipan ini membuatkan gua rasa pening dan bengong. aiyakk. ok. dah la sikit-sikit intro. nak sambung citer la pulakk.

sambungan...

genap 21. mei. 2010 gua menjejakkan kaki didunia pengajian yang up sikit dari sekolah. tak kire la sekolah tadika, rendah, tinggi, separuh tinggi. tapi gua rase ni adalah yang tinggi dari sebelumnye. ha ! korang ade rase sesuatu kebenaran tak kat sini ? -.- ala. gua nak cite gua masuk uia je. zz. mase gua masuk tuu, gua gune dua bijik phone je.

k550i

dan 

N1110

ni je termampu gua nak bwk p uia ni ha. tapi skang casing dah jadi kaler pink. sbb mase gua lepas spm, tak sempat nak pegi carik keje. gua dapat pergi melakukan amal yang amat baik iaitu menyahut seruan kerajaan untuk berkhidmat kepada negara. adoii. gua buat-buat suke je pegi sane. baiknye kerajaan ! terima kasih ye :) (gua terime kasih sbb dapat duit dan dpt balik awal drpd bese je. muahahaha ) pastu gua duk kat uia ni, gua mental phone ni asyik mabuk. pastu gua punya mmbe ni pndai je usha aku. "mon, ko bli jela phone tu kat aku, nk bayar bile2 pon takpe" hadoii. mcm tula pulakk. pastu gua amik a. harge RM30 je, cash gua bayor mase tu jugak. hah. 

N1650


 ha. ni masih idop lagi smpai skang dan tak digunakan. hmm. tak lame lepas tu, gua ngan mbe bilik gua ni iaitu MOI ! bercita-cita nak sebijik blackberry tapi taknak yang ade bola tuu, nak yang rata. ha ! so, kitorang survey a kat tenet pagi petang siang malam. last, jumpe laa. moi ni beli dr mbe kpd mbe gua, gua pulak beli dr orang laaa. gua tak suke sgt ammik mende 1st. kang takpuas hati cemane ? dahle mahal. hadoi. baik gua amik 2nd. tapi cari yang mantop laaa. tapi kalo dpt mende yg problem byk, ha ! korang kimsalam jela kat org kedai tuu ye ? :) pastu sblm raya haji gua beli laa. dapat a gua rase gune bb selai.

CURVE 8520

aha. dah penat gua gune ni, tapi gua still guna. zz. lepas sem 2, gua cuti lama gilaaa sebab tak amik sotsem. whew ! ramai yang mabok nak sebut. pakat-pakat jadik shotshem -.-" aha. pastu baik gua sebut sotsem ! tade a slh. haha. yess. gua hebat. zz. eh, pastu masa gua cuti, gua ada la keja sikit2 kat stesen myk paksu gua ni, adoi ! skang pon gua tgh keje ni ! sempat lagi update blog kan ? -.- ehh, duit elaun sem lpas pon gua tak guna habis lagi. gua buat amik lesen ketaa. wow. guna duit sniri ni. pastu gua usha, ade a sikit duit lebih, gua sapu a selai phone nokia. sbb gua memg dah maleh nk caye kat sony dah. muahaha. boo sony :p  p/s: sape2 gune sony pon aku boo jugak. hahaha 

tara !
N5320xm

aha. dah. ni phone yang paling last gua beli stakat ni. haha. stakat ni jela ehh. yang akan datang tu belum taw lagi yaww. hanya Tuhan je yang tahuuu. :)

.: tamat :.

......................................................................

WASSALAM





Saturday, April 23, 2011

Ceritera Talipon Bimbit Gua (Part 1) -.-

ASSALAMUALAIKUM SEMUAAA ! 

lame jugak tak merapu merepek meraban kat blog ni. hohoyeahh. ni ade alkisah pasal salah satu gua punya sejarah. hidup gua penuh dgn dugaan, cobaan dan rintangan yg harus gua tempuhi dengan penung kesabaran yang tinggi teramat sgt. ok. gua nak mule cite dah ni. eeeeee. gua ? bila masa aku guna gua lak ni ? ni sume salah bebudak laukpaukkehidupan so, jgn disalahkan guaa. salahkan merekaa ! tapi gua guna utk post ni jela kot. 

gua nak citer pasal phone-phone yg penah gua beli, sentuh dan guna. kita mulakannya. gua mula-mula gune phone ni sejak form2 a lebih kurang. gua cilok satu phone kepunyaan pak long gua. ha. gua guna snyap-snyap. ni semua terjadi lepas gua pegi trip lawatan smbil belajar dengan bebudak kelas 2 al-battani merangkap salah satu kelas di Sekolah Menengah Agama Persekutuan Labu. pada masa trip tu la gua dah beli nombo keramat gua. iaitu 017519++++ haha. tulah nombor  pertama yg gua beli seniri. adoi. gile cuak mase nk beli tuu. yela. 1st time la kan. zzz. korang tak penah rase ke ? 

N3310
ni phone 1st yg gua cilok dr paklong gua tuu.

ha. gua rase mcm akan jadi panjang gilaa ceritaaa. hoho. sabor jelah korang ye. kahkah. pastu. semenjak gua dpt biasiswa dr Telekom Malaysia Bhd, gua dah nekad nak beli sebijik phone sniri. mase tu gua dah form3 laa. noob gila. tapi nak bajet otai bwk phone pegi skolah. gua tgk phone ni mcm mantap. harga dlm RM2++ cmtula. gua rase mcm cool la phone ni. radio dye bole pasang kuat gilaa. tp utk skang, memg rase phone ni teramat noob -.-

J230
ni phone 1st yg gua beli dgn duit seniri tp bukan pon. duit TM sbnarnye. haha

ok. next. phone ni masih sehat dah tak bernyawa sbb abang gua dah tarok betri dye kat lua. hahaha. cane nk idop. lol ! lpas gua agak bosan guna 1 phone. tetibe nak ade pulak dua nombo. so, gua jeles abang gua guna phone ni, gua pon beli la jugak. phone ni pon agak bes kot. nokia la. cam bese. betri dye punye lifetime memg melebih2 hebat dari sony. kan ? kan ? sooooo, gua beli ni yg 2nd dgn harga RM15+

N6030
gua memg beli sbijik mcm abang gua punyaa. haha. jeles punya pasal

next. gua dah naik form4. rase a mcm senior skit. phone yg kat atas ni kena rampas sbb membe gua guna. isk. pastu ckp nak ganti tapi tak ganti-ganti lagi smpai skang. zzz la manusia ni. tapi tape laa. halalkan saja lahh. nak bayor bak mai laa. tamaw, tape laa. ikot suka hang lah. lepas kena rampas gua sedih kejap pastu mase outing, gua pegi laa usha phone yg comey2 sikit. pastu gua jumpa yg ni !

W580i
hah. phone ni memang bes. tapi betri dye. zzzz

gua beli pastu bwk balik laa. mlm tuu mbe gua seronok sgt main phone ni, pastu tetibe En. Samad iaitu warden skolah gua nmpk dye main pastu kene la rampas. tapi alkisah ni gua tak taw lagi mlm tu. keesokan harinya gua nmpk la mbe gua yg gua bg pnjam phone ni duk sensorang kat ampaian. shahdu smcm. pastu ade sorg mbe gua btaw kat gua yg hp gua yg kat dye tu kene rmps smlm. adoi. patot a shahdu ! gua kate lepak laa. takpe. gua kesah sikit2 je. pheww ! nasib baik la dye ni org kaye. dia sapot aku lam RM500 kot nak ganti phone ni balik. so gua beli a balik tapi itam pulakk.

W580i
ni pon jangka hayat die tak lama jugak kat tgn gua

tak lama lepas gua beli ni, kena rampas pulak ! kena rampas dgn gua punya ustaz. NAIB JOHAN AKADEMI QURAN tuu. peace. tapi takpe. die kate nak bagi balik mase ujung-ujung gua habis spm. ha. gua kena rmps sbb guna phone kat watercooler skolah. hadoii. cemane die boleh tetibe ade kat asrama pon tataw lahh. pastu ujung taun fom 5 ex gua pegi minx balik la phone ni sbb die kate die nak guna. so, gua kate kalo nak gune pegi mintak laaa. gua amat malas nk mintak. sekian terima kasih :) mintak punye mintak, dapatlaa. pastu die gune smpai dah rosak, dia kasik la kat aku balik. kesimpulannye phone ni dah dihancurkan oleh aku kat IIUM matriculation centre. hahahahaha. tggl serpihan je. zzz

ha ! gua lupe nak cite satu lagi ni. gua ade bg kene rmps phone ex gua ni. mahal jugak la die beli. tapi gua nk tunjuk pon tak jumpe laa gambornyee. zz. gua secare tak sengajenye telah terbagi kepada warden skolah gua. pastu gua ganti ngan phone bodo je. sbb tu je gua mampu buat mase tuu :(

N1600
ha. ni la gamaknye rupe dye. haha :D

pastu ! phone ni byk msalah dol. keypad dye tak sehat. nak hantar kelinik mcm tak patot pastu gua ganti jela yg same tapi tiptop punye condition, phewww ! sedap la sikit hati penggunanya kan? bg barang tak bekualiti pon ape jadahnyaa. takde kebaikan, sakit hati lagi ada. 

N1600
ni la phone yg same. tapi kaler lain ! so, nmpk a lain sikit. haha

kesimpulannya, phone yg hitam atas tu aku la pulak guna dgn penuh kesabaran. pastu gua saje2 lepak sini lepak sane, gua tetibe rase nak main game pulak kat phone ! hadoii. pastu gua pon terbeli la n-gage QD ni haa. aduss.  gua guna tak lame mane pon pastu ade junior setaon dari gua minx nak beli. gua ckp cari a kat kedai. die kate susa nk jumpe cam aku punye. eee. ape beze ? -.- 

N-GAGE QD
syok jugak men game sini. tetibe aku rase nk beli balik !!!

wuuhh. awat banyak sgt nii. tapi la kann. ade lagi kott. mule masok fom5, gua nekad nak beli phone baru memandangkan gua dah jual n-gage ni dan tgl hanye phone itam noob tu je -.- gua beli la ni sbb ni je yg gua mampu. harga mase tuu RM300 + 2gig.

K550i
phone ni masih idop lagi wat mase skang dan mbe gua ngah gune lagi :)

hah. gua dah penat menulis sebenarnye. mesti korang dah penat membace ? kan ? adoi. takpe ah. gua pendekkan cite jela okay ? bile gua dah rase phone itam gua tu memg dah noob sgt dan tak dpt nk tolong lagi dahh. gua pegi la trade-in pastu gua amik phone ni pulak. men amik je sbenarnye. tak cek pape pon. zz

T630
ni phone paling noob penah gua gune -.-

pastu gua tak igt dah phone ni pegi mane. rasenye gua dah bagi kat org kot. sbb noob sgt a phone ni. gua tak dpt nk tolong dah ! hmm. mase form5 gua syok lepak-lepak kat bilik study form3 mase tu dan gua lah yg akan merosakkan anak-anak muda yg berada kat situ. gua rase bosan takde music, gua beli a sebijik phone walkman yg same cam sdare aku pakai. haha. sebenanye aku jeles die pakai phone tu. tu phone kecik dan bes oo. nmpk mcm noob. tapi try a gune duluuu. ni phone die 

W200i
tak smpai sebulan gua gune dah kene cilok ngan org. 

sedih gilaa. tak sempat gua nk menghayati mengguna phone ni. eeee. gua igt warden amik. tapi bila tnye, takde pon ! adoii. kene tibai le pulok ! redha jelahhh. pastu gua balik cuti dgn kesedihan phone ilang. haha. bile gua mai balik, gua beli a sebijik phone yg ade radio dan berharap dpt teman gua mase sunyi kat bilik. tapi laa kan. malam gua beli tu, gua pasang loudspeaker dan gua tetido. bgn2 tinggal earphone je. eee. warden amik la ni. alaa. balik cuti sedih, habis cuti pon sedih. yahaaa ! 

N2310
ni jangkahayat tak sampai sehari -.-

sedih sgt laa weyy. pastu takde duit dah sgt. sim ade due, tapi phone ade satu je, gua beli a sebijik phone yg noob tapi ramai je yg pakai sebab function dye kaw kaw punye senang. hehe. ni diaaaa

N1110
idop smpai skang tapi casing dah bpe kali tukor :D

emm. lupe pulak. mase gua nak spm, gua minx duit sikit kat ayah gua sbb nak beli phone. sbb phone gua sgt2 noob masa tuu. gua la rasaaa. zz. phone ni je dapat gua beli.

K660i
phone ni pun ade cite sedihnyeee :(

ha. taw ape cite phone ni ? gua jejalan ngan awek gua pade mase tuu, gua dah igt gua letak phone ni dalam beg ! tapi bila jalan punya jalan gua igt la jap kat phone ni. gua cam dah kompem2 la ade lam beg. pastu gua check aa. tgk2. tade ! zzz. mane nak cari ? hadoii. dah habis spm dah nii. alaa. sedih lagii. HAHAHAH

TAMAT SUDAH ZAMAN PERSEKOLAHAN GUA.

DAN AKAN BERSAMBUNG PULAK PART 2 YG BERSAMBUNG
DGN CERITA TALIPON BIMBIT GUA SEMASA DI MATRIK IIUM. 
YAAAAAAAHAAAAA ! 

agak2 korang nak beli jugak phone tuu, tgk a model dye ok ? xpon tnye gua luu. mungkin gua taw ta sikit baik buruk phone tuu ? HAHAHAHA

wassalam












Wednesday, April 13, 2011

Zz la !

APA NI ?


NI LA IIUM takpon UIA.

ha. apa yg nk diceritakan adalah. skarang saya menginap disini laa. di UKC227 ! jemput la mai beramai2 sini. ha. jgn malu jgn segan. siang atau malam. jantan atau betina. wanita atau lelaki gagah -.- jemput la dtg ye. kedatangan anda semua dialualukan walaupun saya hanya menumpang je kat sini. ha. memg tak sedar diri menunmpang. dah la menumpang pastu ajak org ramai-ramai dtg lak. zz. tp apa aku kesah ? skang bilik ni dah +3 orang drpd yang asal atau sepatutnya. haha. apakan daya. terpaksa gilir-gilir tido ohh. korg penah buat ke ? shift 12am-7am pastu 7am-2pm. haha. korang pilih a shift mana korg nak.

heh. ni memg syok. tido pon ade shift. ni melatih kite utk jadik disiplin bila kerja nanti. ha. -.- apa aku merepek. ade kaitan la sgt. heh. tp takpe. stay cool. wat mcm tade org yg taw. tp sy rasa mcm betol la pulak. bila tido pon ade jadual cmni. nanti mesti tade masalah kalo mase keje kan ? sebab org INDON kate. "MELENTUR BULUH BIARLAH DARI REBUNGNYA" ha. itu indon yg kate. buat mase skarang ni dalam umor 20 and below boleh la dikatakan rebung lagi walaupun tak berapa rebung la sgt. tapi kalo dah memg jadik buluh, perghhhh ! memg tak la nk bentuk lagi. TAK DAPEK DEN NK NOLONGNYE. 
ha. korg taw apesal sy ade kat uia ni ? ha. saje je sbenonye melawat mbe-mbe yg tak berapa sehat kat sini. rindu la pulak. aww. pastu alang-alang dah smpai sini, nak la pegi amik sijil spm kat SMAP LABU.

APA PULAK NI ?


NI LA SMAP labu

ni la sekolahnye. ehh. bukan. ni bukan skolah laa. ni lambang skolah saje yg kene tampal kat baju skolah dulu-dulu. pastu ade jugak mende ni kat tie kitorang. zz. asal la noob sgt tie kitorg lah. tak mcm skola lain punye pon. maturd je. tie kitorg ni. zz. ape tah. ritu ade la satu hari ada khabar angin nk ade tie baru. sume org suke laa ! tp la pulak kan. tak dapek den nk nolongnye ! memg betol-betol kabor angin laa. isk. smpai hati. nak sedapkan hati. ckp jela nanti tu ade la nk tuka. tp smpai skang tak tuka lgi kot ! tp skang sy tak kesag sgt la. sb dah tade dah duk sane. heh. tp khamis ni kena pegi kejap amik sijil spm. pastu weekend ada la plan sikit-sikit pastu balik la ! sapa nk DATING jom la ! MUAHAHA. 

wassalam :D 


Sunday, April 10, 2011

Adoi.

Hey readers !
Assalamualaikum.

Hmm. Rase mcm tade mende nk mrepek tp kena gak update blog ni sbb da BERSAWANG DAN BERHABUK ! hah. Nk tnye korg laa. Ade tak idea lg ape yg nk dibuat ngan blog ni ? Rase mcm nk ltak game lam blog ni. Tp boleh ke ? Hahah ! Kalo boleh, tade la pembaca dtg  blog ni hanya utk membaca entry yg tak penting or mendenga lagu yg tak berapa merdu nih. Hah. Apakan dayaa.

Eh ! Bole a ltak game lam blog ! Haha. Ce tgk.


Tp la kan. Game y aku baru ltak ni nmpk cam pelik. Haha. Golf ape tah cmni. Siap Ada warning lagi.

THIS GAME CONTAINS SCENES OF EXTREME SIMULATED 
VIOLENCE. NOT SUITABLE FOR YOUNGER PLAYERS ! 

Haha ! Ini sgt lawak. LOL ! Padahal tah pape je game dye -.- Kalo korg rase2 nk ltak gak game pelik cmni kat lam blog korg, silakan la. Tapi bile dah ltak nanti akan menjadi amat kesian kepada sahabat-sahabat pembaca yang mempunyai plan internet yg amat slow utk loading page blog korg. Haha.,

Ok done. Sawang dah disapu sket dahhh. Wassalam.

Wednesday, April 6, 2011

Perkara Pantang Disebut Semasa Dating (Utk Lelaki)

    1. “Kalau you betul-betul sayang I, you akan buat apa I suruh.”

    What do you mean kalau dia betul sayangkan you? Jadi, kalau dia tak buat bermakna dia tak sayanglah? Perempuan mungkin lembut atau nampak lemah tapi tidaklah dungu. Kalau nak minta tolong, cakap sajalah. Menggunakan ‘senjata’ sebegini untuk kepentingan diri sendiri dan membuat teman wanita merasa serba salah adalah cukup menyedihkan.



    2. “I tak suka dengan kawan-kawan you.”

    Perhubungan teman wanita anda dengan girlfriends dia adalah sacred atau ‘suci’. Janganlah dengan sesuka hati dan secara terus terangnya anda memberitahu dia yang anda tidak suka dengan kawan-kawan dia. Walaupun secara realitinya anda tidak suka atau tergugat dengan kawan-kawan dia yang mungkin lebih hot daripada girlfriend anda, jangan sesekali sebut yang anda tak suka kawan-kawan dia secara direct kerana anda hanya menempah tiket untuk bertengkar secara
    hebat.



    3. “I punya ex-girlfriend dulu….”

    Ayat ini pantang disebut langsung kepada teman wanita terkini anda atau anda terpaksa menghadapi bahana tidak dapat dimaafkan oleh teman wanita anda. Kalau anda nak kutuk ex-girlfriend anda mungkin boleh, tapi dinasihatkan jangan, kerana dengan menyebut tentang ex anda, anda akan dituduh tidak setia dan anda masih sayang pada gadis itu. Peluang untuk teman wanita anda menukar topik ini untuk jadi something about her adalah sangat besar. Tiba-tiba anda akan dengar ayat-ayat seperti “you dah tak sayang I lagi”, “you lebih suka ex you”, dan lain-lain lagi yang hanya akan memanaskan telinga anda.



    4. “Cuba tengok perempuan tu…”

    Janganlah berani suruh dia rujuk kepada perempuan lain atas alasan apa pun kerana dia tak suka anda bandingkan dirinya dengan wanita lain. Secara ringkasnya, anda perlu menempuh kehidupan ini seolah-olah ada satu sahaja wanita yang anda kagumi, iaitu dirinya. Kebudak-budakan? Mungkin juga tetapi cubalah tengok akibatnya kalau anda cakap pasal perempuan lain di depan teman wanita anda.



    5. “I tak cukup bagus untuk you.”

    Bagi orang lelaki untuk merendah diri cara ini adalah pathetic dan melemaskan! Dengan bercakap begini, anda akan menunjukkan kelemahan anda yang tidak suka dilihat oleh kaum perempuan. Lagipun kalau anda tak cukup bagus untuk dia, adakah dia bodoh sebab pilih anda? Gunalah taktik lain yang lebih menyenangkan ye.



    6. “I takde mood lah.”

    Sekali lagi wanita akan menganggap this is about her walaupun sebenarnya bukan. Dia akan fikir apa lagi yang boleh menyebabkan anda bosan selain daripada dia? Dia tak fikir yang anda mungkin ada masalah lain kerana bagi dia setiap kali anda takde mood, it’s about her. Jadi elakkan dari menyebut ayat ini dan adalah lebih baik anda berdiam diri.



    7. “Perangai you macam mak you lah.”

    Sakit ke bang? Orang perempuan bukan tak bangga jadi anak mak dia tapi kalau you cakap macam tu, takut dia salah faham dan ingat you kata dia tua dan seorang yang tak cool. Lainlah kalau mak dia hot atau sporting perangainya. Secara ringkasnya, janganlah bandingkan diri dia dengan mak dia sebab dia tentu tak akan suka.



    8. “Takyahlah nak emo…”

    Biasalah orang perempuan emosi! Tetapi ketika dia emosi dan anda sebut ayat itu, dia akan serta-merta kecil hati sebab anda mempersendakan dia. Tentulah dia emosi bersebab. Gunalah cara lain yang lebih baik daripada itu!


    9. “I tak sukalah baju tu…”

    Wahai kaum lelaki, jangan complain apa-apa tentang pakaian dia walaupun ditanya! Biar kawan-kawan dia yang dipertanggungjawabkan tentang itu. Lainlah kalau berpakaian melampaui batas seperti terlalu terdedah atau terlalu hodoh. Cara paling baik untuk tackle perkara ini ialah dengan puji dia kalau anda suka baju dia daripada kritik baju yang anda tak suka.



    10. “Kakak/Abang you entah apa-apa.”

    Tolong jangan cakap yang buruk tentang ahli keluarga, buruk padahnya. Tak kiralah samada kakak atau abang dia memang tak berguna, don’t say it to her face. Kalau tujuan anda untuk cari gaduh dengan dia, silakan mula dengan ayat ini, tentu tak akan gagal untuk memulakan pertengkaran

HAHA ! PEPANDAI LA KORG YE ! ;)

Saturday, March 26, 2011

Mari Cool Bersama Amon.

Salam.

ha. wanna be cool bersama saya ? ayuh ! ha. saya ada satu citer nak share ni ! mungkin ade je org tawu sal ni. tapi saje je nk share kepade y tak taw. saje je. alaa. boleh kan ? bukan ape, saye rase amat cool bile ade mende ni. wakaka. so, nk ajak la rakan blogger ni cool bersama saya. woot. tak salah rite ? rini tataw la mimpi aku nak gune SAYA. Zzz. korg wat tataw jela okeh ? :) ni nak ajar sal cemane gamba muke budak busuk saya tu leh bertukar drpd blogger punya icon. ha. ni y saye nk cite ni. korg dengar jela ok? ehh. bukan dengarlaa. korg bace dan pahami je. kalo ade mende nk tnye leh komen bwh la. 

nak jadikan cmni. Ha

                                                                                 
1. korang memg wajib dunload mende ni. download


2. pastu dalam tu ade 2 mende. code html dye. ngan image converter tu. ha. then korg cari la mane2 gmba y korg rase ok la utk korg n nak gantikan blogger icon tu. korg RIGHT CLICK>CONVERT TO pastu convertkan jadi format .ico n 48×48.


3. Pastu bile dah buat tu. korg pegi upload kat imageboo.com


4. Pastu copy direct link yg telah disediakan disitu.


5. Paste kat dalam code html y telah disediakan tadi



6. Paste code html tu sebelom  <b:skin><![CDATA[/*  ni ade lam html korg.


7. Pastu siap laa. muahaha :)

saya rase setakat tu jela y bole nak cite ni ha. ehh. korg paham tak ape y saya nk tunjuk ni ? hahaha. kalo tak paham ataw pening ke ape. tembak-tembak la shootbox kat tepi tu. haha.

salam noob dari amon -.-" 

Thursday, March 24, 2011

Hagemaru tuuu je pon ! :p

tuuuuuuuuuuuu :)

ala. kecoh lah kau amon. ad hagemaru je pon kat atas tu. mane blogger ? haa. mane la aku tawu. dye tuka seniri lah. ak noob je. mane taw nak tuka-tuka menatang ni. wakaka. bosan gila. bermonolog yg tak macam monolog lgsung. haa. zzz. rase sonok jap ade hagemaru atas tu. pasni aku nak wat trademark sniri lah. wakaka. tggu la korg blog serius dan theotherkhairul ak fight la ngan korg. muahaha. berangan gila aku. chit. tapi takpe la kot. ak pon nga bosan. merepek pon boleh. ha ! tibe2 aku rase merepek itu cool. ha. suke ak main html ni. yeah. disamping aku bermain dgn html tu, ak bole a study programming yg aku akan amik nex sem la kot. ade org kate senang, ade org kate susah. ha. lanto ler. kalo subjek y compiter-compiter ni ak rase sumenye senang. tapi kalo physic, math tuu. haa. math dulu ak hebat ! tp now dah cam kentut je math aku. ak rase ni mesti sebab dota ni. muahaha. bukan nk study, dota je 27jam. kah3. tapi sape je bole halang aku ? member-member aku ? pui. tak makan saman la aku gitu. hahak. tapi kalo awek tuu. memg ak takleh main. haha. tapi la kan korg. ak tade awek ! so yess ! aku still bole main dota. muahaha ! padan muka korg ! :p

Wednesday, March 23, 2011

Mau Tukar Cursor Tak ?

Assalamualaikum.

Ha. kat blog aku tak gune capital letter dah. Zz. nak share sikit je. ni ade la sikit tutorial dr cg.amon. hua.hua. tapi aku nmpk ade je y dah tuka cursor jadik mcm2 mende. haha. bagus. bagus. ak sb dah bosan sgt la ni. tataw nak wtpe. so aku nak share lah sikit pengetahuan aku. ha. ni korg nak wat gmbaq korg seniri pon boleh ohh. cume kene ade URL je. ko upload jela kat mane-mane pastu copy la URL dye tuu. pastu korg paste kat tmpt y aku akan bgitaw sebentar lagi ok ? bosan sgt da ni habaq hang !

1. semestinye log in lu blogger korg


2. design > edit html >


3. korg cari perkatan <head> * kalo korg punye html tu pnjg sgt n susa gile nk carik, korg tkan je ctrl+f pastu korg type la <head> tu. trus jumpe ohh.


4. haa. lepas jumpe tu, korg paste mende ni betol2 blkg perkatan <head> tu tadi
   <style type='text/css'>body, a, a:hover {cursor: url(URL GAMBA APE KORG NAK), progress;}</style>


5. tamat. korg save la pastu jadi la cursor korg tu.

Wassalam. Slmt mencuba :)

Monday, March 21, 2011

Ni Bedtime Story Untuk Aku. 4

Puncho Melawan Garuda ;)

Pada zaman dulu2 tggl la 1 family. Dorg ade sorg je anak nmenye Puncho. Dorg ny miskin n keje kat ldg buah-buah family dorg sendiri. Even Puncho miskin, sume org ske dye sbb dy bek aty tp smpai 1 mase tbe la musim kemarau. Byk pokok buah-buah kat ladang Puncho mati. Parents dy ny susa aty la pk ape nk mkn. Tbe-tbe Puncho ny smgt gle gtau parents dy yg sok dy nk g merantau cri keje, so pg sok nye Puncho pun kua la umah bwk cket baju ngan food. Puncho pon jalan la ngan pns teriknye lg.
Dri jauh tbe2 dy nmpk rumput2 kering kat bwh satu pkok ny teakar. Dy buat xkesa la tp tbe2 dy denga ade bnde teriak kat ats pokok tu. Tolong ! Tolong ! Rpe2nye semut atas pokok tu minx tolong. Puncho pn g la cari air tp kan kemaray mane ade air. So, Puncho kua kan selimut y dye bawak then dye kibas-kibas la kat api tu last-last padam jugak api tu. Pastu semut tu ckp utk bls budi kau ambik laa daun sakti ny.Puncho tgk, ade selai daun gugur dr pokok. Lepas tu semut tu kata pijak la daun tu. Puncho pn buat then tbe2 daun tu kembang n jd bsr. Puncho xsmpt nk lari trus daun tu bwk dy terbang. Puncho tkot jtoh so dy pgang la kuat-kuat. Tym terbang tu dy nmpk ade pkcik tua ny lemas kat tgh-tgh sg. Then Puncho ckp turunkan aku daun ! Aku nk slmtkan pkcik tu. Ble daun tu terbang rendah Puncho tros capai tgn pkcik tu n bwk ke yebing sg. Pkcik tu besyukur gila n bg satu pedang ny.
Pkcik tu ckp, ny pedang Sakti Petala Langit. Amek la tnde time kasih aku. Then Puncho pun troskan journey n landing kat satu kg ny tp dye tkjot gle sbb kg tu hancur mcm kene bencana. Tbe-tbe Puncho dgr ade bunyi kuat gle kat langit. Rpe-rpenye ade burung garuda raksasa serang penduduk kg. Dy rempuh umah org. Puncho ny awal-awal dah sorok kt blkg pokok. Ble garuda tu dah bla dy g la tny org kg ape jd act. Rupe-rupenye garuda tu kidnap putri negeri tu. Tak puas aty lagi garuda tu destroy kan kg tu plk. Mlm tu stay kat umah makcik Huda Dy tny la how to kll tat big bird ? Pastu mkcik Huda ni gtau la ade 1 je bnde bole bunuh garuda tu that is Pedang Petala Langit. Puncho tkjot tp dye buat-buat tatw je pdhl dye ae pdg tu. Heh ;) Pagi-pagi sok Puncho nek daun sakti kua g istana tmpt garuda tu kurung Puteri Cinta Seri. Dy nak bunuh garuda tu. Ble smpai je kat sane, dye nampak ade sangkar emas hanging n dlm dye ade girl ngah nanges. Puncho pike mesti puteri tu.
Dy pun g la kat puteri tu gtaw y dy nak slmtkan dy. Puteri tu tkjot n suh Puncho blah sbb takot garuda tu bunuh dy. Tym tu garuda kua g jalan-jalan so dye tade kat istana. Tp blom smpt Puncho kuakan puteri tu tbe2 garuda blek la pulakkk. Garuda tu tros g kat puteri tu n ketawa-ketawa gtaw y dy da musnahkan kg lg. Tibe2 garuda stop ckp sbb terbau darah manusia. Dy tny puteri tu ade org len  eh ? Puteri tu gagap-gagap jawab kate takde. Kantoi ! Puncho y menyorok kat blkg dinding tu td tbe2 tros terbang kua laju2 n kelar leher garuda tu. darah terpercik kua tp garuda tu kuat lg so dye cakar2 la Puncho. Puncho tetak kaki garuda plk. Tibe-tibe byk gle anak panah berapi kne badan garuda tu. Rupe-rupenye tentera negeri tu dtg jugak nk slmtkan puteri tu. Bdan garuda start terbakar sb darah dy mcm minyak. Puncho pun cpat2 la g bkk sangkar n bwk terbang puteri tu. Finally garuda tu mati n org kg sgt hepi. Puteri tu plk decide nak kawen ngan Puncho. Puncho pun jadila raja n bwk parents dy tggl kat c2. Mereka pun live happily ever after :) The End.

mcm cite dragon ball tak ? haha
  

Sunday, March 20, 2011

Ni Bedtime Story Untuk Aku. 3

"Aminn. todays story"
BOBO si monyet cuba memandu kereta :)



Pada suatu ary ade sorg pemburu ny bwk kete g hutan sbb nk buru bntg. Lpas park keta dy, dy pun amek senapang dy and tros blah. Dri jauh ade sekor tupai tengok je diam2 pastu tupai tu lompat and masok dlm keta tu sbb dy hairan ngn raksasa merah tu <== kereta merah td. Tupai tu sentuh la bende2 lam keta tu and tbe2 dy tertekan hon so bunyila too! toot! Pastu tupai terkejot gila then dy tros kua keta tu. Binatang2 len dgr bunyi hon td tros kua gather ramai2. Lpas tu dyorg nmpk tupai. Dorg pn tny la tupai tu mcm2. Arnab tny ape mende tu ? Pastu penyu jwb ak tau. Ak sllu nmpk mende tu kat tepi pantai org bwk nk g mandi2. Then bear tny penyu kau tau ke bwk keta tu? Ajar laa aku. Aku nk sgt bwk keta tu. Lpas tu bear ngan penyu nek la keta and penyu hidupkan enjin keta ngn tunjuk cne nak bwk keta. :) Bear pun ajak la rusa, arnab, tupai, burung nuri nek keta ngan dorg pun g laa bersiar2. Bear bwk keta sambil tekan hon byk kali dr jauh. Bobo nmpk raksasa merah tu bergerak ke tmpt dy. Bobo tkot gle pastu dy pun menyorok tp tbe2 dye nmpk byk plk binatang dln keta tu. Dia pon tros melompat kua jerit2 soh dorg kua dr keta tu. Bntg2 tu plek laa ape mslh bobo tu. Bobo kate klu dorg tak kua dy gtaw pemburu tu. Binatang2 tu tkot trus kua tp dorg mrh gle kat bobo tau. Bobo gelak2 trus masok lam keta ngan excitednye dye pun explore la keta tu tp dy bengang sbb xbole idopkan keta tu. Dy pun tekan hon tu kuat2 byk2 kali. Pemburu dgr bunyi hon keta dy. Ble dy dtg je dy tkejot la ade monyet sb dye da lame cri bobo. Bobo baru realize pemburu tu dtg. Tp dy cuak sgt smpai tertekan kunci pintu kereta tu. Bobo pun jerit2 minx tolong tp kwn2 dy sume da xd. Tamat laa riwayat bobo kene tangkap ngan pemburu tuu :) 

Tamat sudah penceritaan ini. aku rase cam pendek cite ni tp bile ditaip, zzz. pnjg la pulak. haha. mungkin sb ak terlalu khusyuk mendengar dan telah mengantuk dibuai cerita ni. haha. merepek ! done ! tggu bedtime story sterusnye yaw ! :D

bes cite ni ! thx to story teller ;)

mari menconteng!!

knock! knock! assalamualaikum..
muhammad nazirul amin!
adalah satu kesalahan besar invite saya untuk write disini..!
hahhahaha....dan satu lagi adalah kerana menulis begitu di blog saya..!!
oh!! very huge mistakes...

blog mari belajar mengira 1.2.3.4.5 ni akan menjadi tempat di mana saya akan menconteng-conteng!
hahahha... too late kalo nk menyesal sekarang..
tp sekarang blom ade idea nk conteng ape.. 
so nk bgtau nie je la..
contengan seterusnya akan datang..-.-'

p/s: translation awak salah ye... sila try english ke portuguese.. jadi  você me faz sorrir  bermaksud you make me smile! boo!!:p

Saturday, March 19, 2011

Ni Bedtime Story Untuk Aku. 2

Awang Kecik

dulu-dulu kat 1 kg tepencil dok 1 family. ade emak ngn 3 org anak laki. One day ny mak dy kua g kje. Tgl lah 3 adek bdek ny. Dipendekkan cite. 2 abg awang kecik ni xpuas aty dan plan  nk bunuh awing kecik tym mak dorg takde. Lps tu dorg bwk laa awang kecik g hutan kononnye. Smpai je kat hutan. Abang dy cucuk 2 2 mata awg kecik tu. Awg kecik pun menangis laa mcm org gile tp abg dye tglkan jgk. Blek umah mak dye tnye mane awg kecik ? lps tu dorg kte laa awg kecik da mati kne makan ngan harimau. Mak awg kecik sgt la sdey. Awg kecik sorg2 sgtla takot. Dy merangkak smpi laa 1 pokok ni. Dy pun bersandar. Kat atas pokok tu ade sarang burung enggang. Brung tu ade seekor je anak. 1 ary tu awg terdgr parents brung tu borak2 mcm mne nak sembuhkan mata y buta. Dy kena gne 1 akar pokok ny. Pg esoknye parents burung tu kua laa cri food. Si awg kecik ni slow2 capai sarang burung tu lpas tu cucuk mata ank burung tu. Ble parents burung tu blek mak dy sgt susa aty, mak dy nanges-nanges la. Bpk burung tu trus terbang cari akar kayu yg boleh sembuhkan mata anak dy tuu. Lpas tuu dy sapu laa akar tu kat mata anak dy. Tup tup sembuh ! bpk dy ltk laa akar tu tpi srg dy in case ank dye sket mata lagi.

Sambung keesokan harinnya penceritaan ini..

Ble parents burung tu kua cri food lg pg esoknye, awg kecik pun g laa amek akar tu. Lpas tu yeay! Mata awg kecik sembuh tp dy xtaw jln nk blek umah. Dy pn merayau-rayau smpai jumpe satu negeri ny. Dy pon menumpang la kat rumah nenek kebayan ny. Dy tny la nnk tu npe negeri ni sepi je ? Lpas tu nnk tu ckp la rkyt negeri tu sdey sbb putri chempaka seri terkena sket mata dan xde spe pon boleh ubtkan. Dgr je cte tu. Awg kecik pn tros ofer dri nk tolong. Dpnddekan cite, awg kecik g laa jmpe puteri tu. Ble dye sapu je akar tu kat mata putri tu. Dy tros dpt tgk. Lpas tu dsbbkan hepi sgt, dorg pon kawen jd laa awg kecik raja kecik dan memrintah negeri Aur Gading tp dy xlpe ibu dy. Dy cari blek ibu pastu cite la ape abg2 dy da buat kat dy. Abg2 dy tros lesap sbb takot. Since aty tu hidup laa awg kecik kat istana dgn tuan puteri tu dgn bahgia nyee. Hee. The End !  

Hahaha. disebabkan cerita ni pnjg sgt, pencerita mengambil masa sbyk 2 hari untuk menghabiskan ceritanyaa. haha. sekian. *memg tiap2 hari aku tido nyenyak laa. muahaha

aku google awang kechik ade budak ni. mungkinkah budak ni awang kechik y deceritakan? hahaha. fikir-fikirkan



Thursday, March 17, 2011

Ni Bedtime Story Untuk Aku.

Angsa Berleher Panjang.

Dulu-dulu angsa cari makan ngan kawan dia itik. Dorg merayau-rayau cari makanan tepi sungai tapi tak jumpe. Lepastu diorang pun decude laa nak kuis-kuis tanah cari food. Tibe-tibe dorg nampak cacing. Cacing tu perasan yang dorg nak makan dia, so cacing tu cepat2 larikan diri. Then, cacing tu lari masok kat celah-celah banir pokok. Angsa ngan itik kejar laa. Tapi tak sempat. Dorg lapo gile dorg nak jgk makan cacing tuu. So, angsa masokkan kepala kat banir pokok nak cari cacing tu. Tapi leher tak ckop panjang. yg si itik ny support la kata angsa kau bole punye. Heh. Angsa pun try harder. Tibe-tibe dahan pokok jatuh hempap kepale angse. Dahan tu berat gilaa. Angsa tak dapat kua kan kepala dy. Itik cube tolong alihkan dahan tu tp xlarat. Disebabkan nk tolong kwn bek dy ny. Itik try jgk smpai laa berjaya. Tapi malangnye tibe2 kepala angsa tersangkut plk. Xbole nak kua. Si itik ny soh laa angsa tarik kua kepala dy kuat-kuat. Itik tolong jgk angsa tarik bdn dy. Akhirnya berjaya jgk kua kan kepala angsa. Tapi itik sgt tkejut tgok leher angsa pnjg gilaa. Angsa sgt sdey tp apakan daya. Nk buat mcm mne lg. Since aritu laa angsa punye leher panjang. Hee :)

Yeahh. pnjg jugak citenyee ? Woot. Baru 1st tym kot ak denga bedtime stiry gini. Hahaha. Ok, nak igt. :) Pastu syok je ak tido smpai pg then bgn awal. Pastu tak tido balik la pulak ! Aiyoyo. Tp tukang cita takleh tido dan bgn lmbt. Hahaha. Padan mukaa :p Btw, thx yaww

Tuesday, March 15, 2011

SELAMAT PULANG.

HAI SEMUAAA. ASSALAMUALAIKUM.

hehe. selamat pulang rakan2 uia ku yg akan mengambil sotsem. hehe. selamat berjaya pada sotsem anda. wehh. mase ak type2 nii. tetibe tejumpe artikel tuu. itu sebagai peringatan sajee laaa. tanok denga, lantok le deme. ak takleh nk watpe le. ak tolong shareee. korg tolong baca dan share le kat sesape y bekenaan. woot !

tsunami sana, tsunami sini, wadui. korg takde rase aura2 dye nak mai mesia ke ? hadui. kalaulah ditakdirkan datang ke sini. ape korg akan buat ? ce cite ! ombak tu laju woo. tak sempat dah nak wat flipflip tjun situu. memg trus air tu flip guling2 atas kite ohh. ade la sikit ura2 negara kita ni kena tempias. doa jela :)

hmm. itu bencana. ayah ak kata, "Depa ni dok tsunami la, katrina laa. Suma tu sama jaa. Bala. Dok gadoh wakpa tataw" haaaa. tu ayah ak kata laa. tp memg betoi pon. arepseman cite kat ak la y US ni dok gado2 sal isu ni "isu nye skrg kat twitter nih. org2 us poyo, ckp japan nye tsunami x seksa mcm katrina diorg" haaa. itu dipetik dari tweet arepseman laa. dok gado watpa tataw, taw la kapiaq pong. -.-"

haduii. bak kata arep. harini " decooo besame ericccc". yelaa. dah semak gila ni. 4tahon tak update. Zzz. malas. takda mood. tak syok. tak reti. hah. sume alasan aku kasik. dah la tu kot. ak nak sambung menjiwangkan diri bersama LAGENDA BUDAK SETAN the series OR DOTA ! muahaha.

Salam

SEKSA MENINGGALKAN SOLAT

Ni aku cuma nak share kat korg sume. Ak jumpe kat satu website ni. Artikel ni ak share utk ak dan rakan2 disanaaa. :) Sekian

"Apakah yang menyebabkan kamu semua masuk neraka Saqar ini? Mereka menjawab: Kami tidak termasuk golongan orangorang yang bersembahyang."
AlMudathsir:42,43)


Siksaan Ketika Hidup Di Dunia
Allah kurangkan keberkatan umurnya. Rezekinya dipersempitkan oleh Allah. Tidak ada tempat baginya di sisi agama Islam. Doanya tertolak. Hilang cahaya soleh dari wajahnya. Amal kebajikan yang dilakukannya langsung tidak diberi pahala.

Siksaan Ketika Sakaratul Maut
Ia akan menghadapi sakaratul maut dalam keadaan hina. Matinya dalam keadaan menderita kelaparan. Matinya dalam keadaan yang tersangat haus walaupun diberi minum air sebanyak tujuh lautan.

Siksaan Ketika Di Dalam Kubur
Allah akan menyempitkan kuburnya dengan sesempitsempitnya. Kuburnya akan digelapkan. Allah akan menyiksanya dengan pedih sehingga hari Qiamat.

Siksaan Ketika Berada Di Akhirat
Ia akan dibelenggu dan diseret ke padang Mahsyar oleh malaikat. Allah tidak akan memandangnya dengan pandangan belas kasihan. Allah tidak akan mengampuni dosanya dan dia akan disiksa dengan keras di dalam neraka.

Nisbah Dosa Bagi OrangOrang Yang Meninggalkan Sembahyang Setiap Waktu
SUBUH : Ia akan disiksa selama 60 tahun di dalam neraka.
ZUHUR : Dosanya seperti membunuh 1000 jiwa orang Islam.
ASAR : Dosanya seperti ia meruntuhkan Kaabah.
MAGHRIB : Dosanya seperti ia berzina dengan ibunya (jika lelaki) atau berzina dengan bapanya (jika perempuan).
ISYAK : Allah tidak redha ia hidup di bumi Allah ini dan digesa agar mencari bumi lain.



SEKSA NERAKA

HUKUM MENGUMPULKAN DUA WAKTU SEMBAHYANG

Dalam kesibukan kadangkala ada antara kita yang lalai atau sengaja mengabungkan waktu sembahyang zuhur dengan asar ( sembahyang di akhir waktu zuhur dan diikuti sembahyang asar sebaik sahaja masuk waktunya)

Renungkan hadis Rasulullah SAW di bawah yang menghalang perbuatan tersebut

Saad bin Abi waqas bertanya Rasulullah SAW mengenai orang yang melalaikan sembahyangnya maka jawab baginda " Iaitu mengakhirkan waktu sembahyangnya dari waktu asalnya hingga sampai waktu sembahyang lain. Mereka telah mensia-siakan dan melewatkan waktu sembahyangnya, maka mereka diancam dengan neraka wail".

Ibn Abbas dan Said bin Al-Musaiyib turut mentafsirkan hadis di atas" Iaitu orang yang melengah-lengahkan sembahyang mereka sehingga sampai kepada waktu
mereka neraka jahanam tempat kembalinya".

Dalam hadis yang lain Rasulullah bersabda " Sesiapa yang mengumpulkan dua sembahyang tanpa ada halangan, maka sesungguhnya dia telah memasuki pintu besar dari pintu dosa-dosa besar". (Riwayat Al-Hakim)

Wallahua'lam


SEKSA NERAKA BUKAN KEPALANG

Mereka yang meninggalkan sembahyang akan menerima seksa di dunia
dan di alam kubur tidak terlepas daripada tiga seksaan.Tiga
jenis seksa di dalam kubur ialah:-

1. Kubur akan menghimpit-himpit serapat yang mungkin sehingga berselisih tulang-tulang dada.
2. Dinyalakan api di dalam kuburnya dan api itu akan membelit dan membakar tubuhnya siang dan malam tiada henti-henti.
3. Akan muncul seekor ular yang bernama "Sujaul Aqra" dan ular itu berkata:

"Allah menyuruh aku membelasah engkau kerana engkau mensia- siakan sembahyang Subuh."

Ia dipukul dari waktu Subuh hingga naik matahari, kemudian dipukul dan dihentak hingga terjunam ke perut bumi kerana meninggalkan sembahyang Zuhur. Kemudian dipukul lagi kerana meninggalkan sembahyang Asar, begitulah seterusnya dari Asar
ke Maghrib, dari Maghrib ke waktu Isyak dan seterusnya hingga ke waktu Subuh semula. Demikianlah berterusan seksaan oleh Sajaul Aqra hinggalah hari Kiamat.

CUAI SOLAT LIMA WAKTU

Didalam neraka Jahanam terdapat wadi(lembah) yang didalamnya
adalah ular-ular bersaiz sebesar tengkuk unta dan panjangnya
sebulan perjalanan. Kerjanya tiada lain selain mengigit orang-
orang yang tidak menunaikan sembahyang semasa hidup mereka. Bisa
ular itu pula menggelegak di dalam badan mereka selama 70 tahun
sehingga luruh seluruh daging badan mereka. Kemudian tubuh mereka
kembali pulih lalu digigit lagi dan begitulah seterusnya.


Seksaan bagi orang-orang yang meninggalkan solat

Orang yang tidak sembahyang akan diseksa dengan 15 seksa; 6 daripadanya akan diterima di dunia, 3 seksa tatkala hendak mati, 3 seksa lagi ketika berada di alam kubur dan 3 seksa lagi di hari kiamat.
Enam seksa semasa hidup di dunia:
1. Ditinggalkan berkat pada umurnya.
2. Allah akan menghapuskan tanda-tanda orang salih daripada mukanya.
3. Tiap-tiap amal yang dikerjakan tiada diberikan pahala kepadanya.
4. Segala doanya tiada diperkenankan oleh Allah.
5. Dia dimarahi dan dibenci oleh segala makhluk di dunia.
6. Tidak ada baginya bahagian daripada doa orang-orang salih.
Tiga seksa tatkala hendak mati:
1. Dia mati dalam kehinaan.
2. Mati dalam keadaan yang sangat lapar.
3. Mati dalam keadaan yang sangat haus, sehinggakan jika dituangkan kepadanya sekelian air laut di dunia ini, dia tetap
merasa tidak puas.

Tiga seksa ketika di alam kubur:
1. Disempitkan kuburnya.
2. Dinyalakan api, di mana dia akan membalik-balikkan dirinya didalam bara api itu.
3. Allah mngerahkan ular yang paling besar untuk menyebat mayat
itu, yang mana dinamakan ular itu 'SHAJKUL AKRAK' dan ular itu akan berkata, Sesungguhnya aku telah disuruh oleh Tuhanku untuk memukul engkau dari Subuh hingga ke Zuhur, dipukul pula hingga ke Asar dengan sebab engkau sia-siakan waktu Zuhur. Begitulah seterusnya tiap-tiap hari dan malam sehingga hari kiamat.


Tiga seksa di hari kiamat:
1. Allah memerintahkan malaikat azab agar menghela orang yang tidak sembahyang itu ke dalam neraka.
2. Allah menilik pada orang yang tidak sembahyang itu dengan tilikan yang murka.
3. Allah akan mengira orang yang tidak sembahyang itu dengan kiraannya yang paling berat dan terus disumbatkan ke dalam nerakasebagaimana firman Allah yang bermaksud, "Apa yang membawa kamu ke neraka?" Mereka menjawab, "Kami , tidak sembahyang."


Renungan:
Barang siapa yang meninggalkan sembahyang fardu, seksanya umpama:-

Subuh:
Allah akan mencampakkannya ke dalam neraka jahanam selama 60 tahun.

Zuhur:
Dosanya seperti membunuh seribu orang Islam.

Asar:
Dosanya seperti meruntuhkan Kaabah.

Maghrib:
Dosanya seperti berzina dengan ibu atau bapanya sendiri.

Isyak:
Allah berseru kepada mereka, "Hai orang yang meninggalkan solat Isyak, bahawa Aku tidak lagi reda engkau tinggal di bumi-Ku dan menggunakan nikmat-nikmat-Ku." Segala gerak - gerinya seperti pakai, makan, tidur adalah berdosa kepada Allah"

selambe menulis "Ketahuilah wahai umat Islam
*SELAMBE name org y tuleh :)

Friday, March 11, 2011

Wahai pengguna broadband ! :)



Mungkin ada di antara kita yang melanggan pakej broadband limited. Contohnya Maxis 3GB, Celcom 3GB, Digi 6GB dan sebagainya. Biasanya, kita akan sampai limit data usage (penggunaan data) sebelum tempoh diperuntukkan.
Jadi, hari ini saya nak kongsi 5 tips untuk jimatkan penggunaan data broadband anda.

1. Hadkan download
Elakkan daripada memuat turun (download) benda yang kurang penting. Lebih-lebih lagi games dan juga movie. Pakej broadband limited tak sesuai untuk tujuan memuat turun file bersaiz besar. Tukar kepada home line broadband seperti Streamyx untuk unlimited data usage. Kelajuan line broadband lebih stabil berbanding wireless broadband(platform biasa untuk pakej limited). Boleh lihatperbandingan antara line broadband vs wireless broadband.
2. Matikan automatic updates.
Disable automatic updates untuk perkara yang kurang penting terutamanya Windows Update. Cara nak matikan windows update ialah pergi kat control panel>switch to classic view>Windows Update>Change Setting>Never checks for updates.
Adobe Reader:
Buka Adobe Acrobat reader > Edit > Preferences > Under General Categories Deselect “Check for Updates”
3. Zipped downloading
Sekiranya ingin memuat turun, pastikan file tersebut dalam format ZIP. Ini menjimatkan dalam 10-15% data usage.
4. Matikan gambar. (disable image view)
Langkah ini digalakkan untuk penggunaan mobile broadband. Selain menjimatkan data usage untuk load image, masa untuk loading website juga akan menjadi lebih pantas. Sila tengok bagaimana nak manfaatkan RM3 5MB/seminggu Maxis 3G Mobile Broadband.
untuk browser firefox, cara nak disable image view:
Tools>Option>Content>uncheck Load Image Automatically>OK
5. Pantau penggunaan data dengan Networx
Install Networx di dalam komputer anda. Anda akan dapat memantau penggunaan bandwidth. Ianya adalah percuma.

korang pandai2 la organise korg punye bband ye. sekian :)

Thursday, March 10, 2011

No (n)

Salam readers ku y tercinta !

wakaka. readers la pulak. xpenah gune ni. hadoi.xpe. mencubaaaa. taw kenapa no ? jengjengjeng. ini bukan no dlm mood sday taw ? korg taw apehal mamat sengkek tak berduit ni kate no ? aha ! bace ni smpai habis laa. baru korg tawww. da lama ak tak bukak blog ni nak usha. tgk2 follower dah betambah. wee. berita gembira disitu. mcm syok pulak ad ramai folower. haha. awat tataw ! ak bior je blog ni. tak perlu pomot laa. readers naik gak. tp takde la byk. sikit je. itu okay la dr tade lgsg. keh3.papepon ! ak bersyukur.

wak luu. da abes aku khatam chapalrela tuuu. gila kentang cita dyaa. tapi la kan. ending dia kat sbatang pokok, kissing capal. haha. apelaaa. zizan busuk kambing. gilo. dr awal cite smpai abis, kat kndg kmbing je dia. waaa. takleh blah itu punya zizan. pastu la kan. johan pulok rmbot dye style ! ahaa. alleycat y tak terurus. keh3. jozan ! memg lawak tuu. haihhh. mak ak y kat blakang curik2 dengar pn tegelak. hadui ! memg tak lawak la cmtu kan ? keh3. belum ak ajal tgk skali tadi.

aha ! taknak story pnjg2, sbab ak nak pegi pasar malam nak beli CENDOL ! woo. fevret tu beb. kempunan lame dah ni. hehe. jgn mara aaa. y ak NO ni. taw pehal ? ak jmpe lagi mende ak nk dunlod. ad org kasik idea. ak carik2, jumpe ! hehe. memg cun. Lagenda Budak Setan The Series. tp la kan. byk sgt epsodnye. okayy. korg agak2 brpe ? 15 ? 10 ? alahaii. 25 bai ! memg lebam ak dunlod. haha. btw then, ak mintak diri lu. nak pegi cendol-ing. hahaha. pastu ! KORANG VOTE ! 

AK PATOT JADI CIKGU TUISYEN ? (   ) Yes (   )  No       LOL ! xD

Sunday, March 6, 2011

Yes ! (Y) Part 2.

hehe. part 2 la pulok. ni memg tgh sarangsarang tataw nak wtpe ni. kene update sbb nak mengarot sorg2 nih. hahak. pastu la kan. tadi tadi. ad blog dah jadik private nmpk. haha. mesti sbb ad org stalk dye pastu kutuk dye situ la kan ? rasenye laa. korg ada rase tak ? @@" abes tu ? napelak dye privatekan ? hoo. tak gitu ? only invited readers can read the blog. haha. apela. byk sgt la pon msalahnye pon. wat tempat merepek sudahh. ada org bace, bace laa. KORG SUMER INVITED ! haha. tolong bace ape y ak ngarutkan nih. taknak bace tpulang ah kat korg. korg tak rugi, ak pon x rugi jugok ! jempot2 melawat ehh.

isk. ak nga plan nk wtpe cuti lame ni. haha. mule korg taw ak wtpe ? heheh.

ni la maklok y pertame ak usha. yes yes. itu dota. sbb ak melepak kg ak terlalu lamaaa dan ak tak tido lagi dirumah. adehh. ak smpai umah, pastu dtg balik kg ak sbb ade kije. kg ade tenet, ak bole la men GG. *bagi korg y amat noob disana. GG itu ada garena iaitu lbih kurg sperti pltform utk bermain dota secara online. worldwide. nk men ngan negro kat afrika pon boleh ! o.O. pastuuu. ak jumpe ape pulakk ?? haha. teke-teke.

ini cerita ak saje teringat fadhilah kamtumi ! LOL ! Johan kalo kutuk org, memg johan jugak. cehh. memg kuang hajor. tp takpe. ak terhibur. hari ini ak dah habis dunlod mend ni. 13eps wooO ! ak tak tgk habis lgi. baru je 4eps. lame ah satu eps dye. 40mins somthg. lebam ! haha. tp kalo mase dah terluang, tgk aaa. kali ni bukan tgk cut2 dr youtube dahh. ini ori punyaaa. FULL.

haha ! seronok kejap sbb da habis dunlod chapalrelaaaa. dan tgu ade mase nk melayan smpai habis jeh. yeseyes. mesti seronok oo. pastu la kan. ak saje bosan2, pusing2 kat tenet tuu. jumpe ni pulak !

alahai. ujang tuu. latest pulak. memg updated la gini. hehe. just download dan bace je weyhh. takya la nk kene pegi kedai pastu bayar anne  y jual tuu. haha. boleh a ak gerak smpai kering gusi sepanjang cuti ni kot. ak berharap ujang ni tak menghampakan akuu. wahh. tolong ye ENCIK UJANG. geletek perot ak smpai lebam pls ! wakaka. kehadapan crew ujang (MOY) jgn la korg bosan wat lwk kt org dan korg perlu wat lwak y freshh ! jgn ulang2 ke balik. nati bosan. hehe. ak ckp ni mcm la pihak ujang ni denga. Zzz.

ha ! ak rase cukup lah merepek setakat ini je. korg komen la ye dan bg idea lagi ape ak nak buat di cuti y hening ini. hohohoho. sape ade skype ? jom lawan boling sama guaaa. mohh :D YESS ! cuti semakin terisi. hehe

Thursday, March 3, 2011

Yes ! (Y)

salam

Hello blog ! cehh. lama tak melawat hang. malas la nk update. kalo nk suh story tuu. byk je ohh. tp apakan daya, kemalasan yang teramat sgt telah menguasai diri kuu. Yes ! akhirnya dpt gak ak tulis ni. memandangkan pasni ak akan jarang dah online blog sbb kat rumah ak mane ad tenet woo. takleh nk pasang, kang tade org nk gune. fuuhh. bazir disitu. jadi, bila ak menetap di kampung sahaja lah ak boleh online sikit. online byk2 nk wtpe ? bkn nak wtpe pn ler. fb pn tarak ! kekeke. tapi la kan. kalo tade tenet, cemane ak nk men dota ngan rakan2 akuu. :( okayy, sedih kejap lahh.

dduk rumah nati, ak nk lepak2, tolong bapak aku, tolong mak ak la smbil2 tuu. sbb dah tade mende k buat sgt lah kan. kalo ak tak tolong mereka, mesti ak tido seharian. wooh ! itu sgt teruk. jadi, ak tak mau terok2, then ak membuat keputusan utk bangun lebih awal utk mengimarahkan rumah ak y sunyi sepi tanpa ak dahulu. yeahh. agak seronok dan tidak sbb tade tenet. nsib baik ad bb, boleh a online sikit2. tak salah kan ? tapi la kan. bila ak nk smpai rumah ni ? ak rasa nak balik hari ni tp mcm tak la pulak. ceytt. esok brader ak nak balik ohh. lama sey tak jumpaa. boleh pau dia. heh. ak ckup tak pueh hati kalo dia asik loded jeh. cehh. taw la maktab pn. loded sket2 dah laa. duhhh.

permulaan cuti agak menarik sbb ak stay kat kg ak y berinternet ni. haha ! sb tu je jadik menarik sikit. hah. ak lepak sini pn sbb lame dah ak tak balik bercuti. jadii bila dah becuti, cuti la sungguh2. haha. dah dkat sminggu kot ak duk sini. mane la ak smpai rumah lagi. keh3. rini mungkin ak nak balik. mungkin. haha. ak duk sini penat melayananak2 paksu ak ni je. aduii. nakal sekor2. hehh. pastu ak main game (DOTA) pastu pejam mate utk tido, bgn makan. haha. memandangkan sini berinternet, ak da dunlod cite melayu. aku masih dara, khurafat dan haq. haha. itu je y ak duhnlod. y lain2 nanti lah. haha ! ker korg ad nk suh ak dunlod ape2 cite ? bak datang ! ak tengah baik hati ni. hehe. tapi la kan. kalo cite korea jepun. alaa. korg dnlod sniri la ye !

wslm.

Thursday, February 24, 2011

hari ini. TODAY ? *membawa maksud y sama. wuhh. dah taktaw nk wt ape sgt. tetibe je feel ak men DOTA ni da bekurangan *tiputipu. hah. sb ape korg taw ? hari ini lah paling sunyi ohh. adess. sunyi gila gila. zzz. jap. bab dota ni dulu. ada mend nk share. LOL !  lelakidanDOTAtakdapatdipisahkan (Y) ! yesss. itu memg amat betol. jadi korg jgn nk nafikan. tapi laa kan. ada mbe ak ni taknak mule men dota. ha ! korg taw pehal ? sbb kalo die mule, dia memg da taw akan addict dah. then dia jauhkan dari bermain bersamanya. ok, ITU LAWAK. ceytt. takot sgt. ape slhnyee bermain seketika. hahak. stop.

emm. hari ni dah totally cuti dh ak ni. tapi memg tak balik lagi. sbb bebudak ni ajak kua pegi jalan2. mane nk pegi ontahh. huu. ak pon ON sajaaa. tgu ape lagi. kang kalo ak smpai rumah dulu, ak pulak bosang sorg2 duk uma tuu. cehh. ak taknak a tetibe ak jeh smpai uma, dorg masih syiok disini. wooo. tak aci. ak nak jugak ! disamping itu, boleh a ak nk habiskan sikit duit. yeah. bwk buah tgk balik umah ke. kehkehkeh. plan nak pegi  mane tu ak tak sure laa. ak ikot je. 2 bijik kete nk gerak ooo. hohoyeah. ak harap dpt beseronok sedikit slps hari in....................*smbung bwh*

selepas hari ini ak ditinggal seorang diri didalam bilik. wakao ! memg syok ! cehh. tu pun sb tak muat kereta, aktak ikot pn takpelah. dorg pon nk jugak beseronok tanpa ak. kankan? ak membuat kputusan untuk tido. FULLTIME ! yeahh. tebaik lah AMON ! tgk phone pon tade pape. kalo ade, ak reply2 luu, then smbg ! kalo takde, ak snyum jap kat phone tuu, then smbg jugak ! hahah. amik kau, tido siang y mencukupi. seronok nyaaa. ehhh. dorg ni rugi la tak ajak ak kuaa. haha. ak da la tnga loded ni. booo. PADAN MUKAAA ! y kua untuk harini, tak dapatla korg, harap maaf ye. :p

ehh. ak plan nak balik hari sabtu mengikut sahabat2 seMalaysia ak ni. ak on je, then bile ak btaw mak ak, mak ak pon ok. TERIMA KASIH mak dan ayah. hehe. hmm. disini ak nk cerita bahaya. MY ONE WEEK FREE CALL WASTED ! hahaha. tak kol sesape lame2 pon. haha. memg gila2 wasted ohh. gila loser aku. tulaa. sapa suh takda awek. kalo ad awek, mesti awek ko seronok oh amon. hahah! cehh. awek. malas ah aku. biar je waste. ak tak kacau sesape. booo :p ak rase mcm nk end. tapi ade byk lagi ooo. takpe, lah. lenkli smbung naaa. Zzz

Sunday, February 20, 2011

LoL !

aku sering melihat orang menulis.
pabila tiba dihujung ayat, pasti ada 'LOL'..
apa tu?
mungkin bahlol..
lolipop.
ntah.
aku jua keliru waktu itu.
setibanya aku sudah tau akan kebenaran.
kegunaan perkataan ini sering menjadi bahan ketawa aku.
LOL itu - Laugh Out Loud.
LOL itu juga - Lots Of Love
knp nk guna shortform perkataan ni kalau tak tahu maksud?
hahahaha

ksian...

duhh. bukan itu y diceritakannyaa. kwkwkwk. ada ni. hoo. nk tegelak gila gila. taw sbab hapee ? SEBAB ! AK TAK ADA FACEBOOK sudahh. kah2. mcam cool. ada org asik perli aku ada ramai kwn. adoii. tak boleh ek ad kwn ? ooo. baru ak tawu mehh. soo, ak deactivate laa. yeah ! ak tak rase rugi pon. tp ak rase mcm ak ni cool. hahak. gilo hape aku ni. zz. ehh ! jap ! tetibe ak tringat pasal formspring.me akuuu ! haha ! trus ak try log in. kakaka, tersgtlah lawak bahawa tak boleh nk bkk pn. yeah ! lagi la cool ! emm. igt pulak ak pasal twitter. haha. bole guna lagiii. :p wkwkwk. kalo twitter ni ak tade la sosial sgt. folower ngan y difolow pon. elee. ciput ! hah. takde hal lahh, kk. kalo nak carik ak. carik dimana anda taw saya berada okeh ? yeahh ! 

BYE BYE FACEBOOK ! :D
*smpai bile je ehh ? LoL !

Thursday, February 17, 2011

Kalau-Lah



ASSALAMUALAIKUM semua skali dari atas ? bawah ? depan ? belakang ? aaaa. taknak mengarut. tolongtolongtolong. ermm. ok. chill. ha ! lama tak update. lama tak ngarut. lama tak merepek. hah. apa salahnya sekali sekala merapek. yeahhh. tak salah ouhh. sapa kata salah ? ankat tgn mai laaaa. kalu bran. ha ? ha ? elehhh. taw pon cuak. ciss. ckp jeh besor. zz. apela kau. wey wey. STOP !

Ni, ada cita ni. cerita ceriti taik idung buat inti <=== itu masa ak kecik suka ckp ouhh. lalala. senyapsenyap sudaa. jgn la cita kat org. malu akuu. isk. tu masa kecikkecik. skang mane ade dahhh. hehe. tolongtolong pecaya sama akuu. cerita ni. memg cerita betol. act, tadak cita pon. tapi tetap nk cita jugak. hehh. ada sikit cerita nak kongsi. masa sekolah dulu la punya cerita. wakaka. sangat lawak ! ni sbb tebace laukpaukkehidupan arepseman punya post lahh. memori smap labuu, kekekek. tibetibe je teringat y aku ni graduan SMAP LABU. yeyeahh. tapi kan. perangai tak mcm nama skola pon, alaaa. apehal ntah.


Macam mana nak mula ni. aha ! syok nak cita pasal ak form3 ohh. comel lagi masa tuu. *ak penah comel ke ?zzz. hah. abaikan. mase tu memg la aku nakal gila wehh. lagi nakal dari skarang kot. lalala. sekarang aku baik kott. yess ! sume angguk tolong ? bole tak ? anggukangguk (Y) ! kalo tanya batch ak, dorg taw la aku cemane. yesyes. betambah2 budak kelas ak duluuu. 3Al-Farazdaq. wahhh. igt lagii. y paling lawaknya adalah. ak telah ditugaskan menjadi KETUA KELAS pada masa ituuu. memg kuang hajor bbudak kelas ak ni lantik mase ak tgh asyik tido kat blakang kelas. bgn2 jeh trus ade namee. nk pdm tabole ! sumpa dorg kejam ohh. adoyaii. takpe, ak try jadik KT berwibawa. hahhaa. ak ni asik kena perli jeh. taw sb hapeee ? semua kije2 akuuu, penolong ak y wat. yess ! dia sgt rajin walaupun bdnnya agak extra. *ehh. kalo tabaca jgn marah. :( tapi kan kan dia sgt pandai dan rajin oooo. memg tak dpt dinafikan lagiii.

Ok, sambung ! dah la cita pasal KT. ak akan nmpk lagi terok apabila tak wat kije lgsg. haha. cita lain pulakkk. dulu kan kan, hobi aku kan. FLY ! yeahhh. korg taw kan fly ? xkan la noob sgt smpai tataw. adoii. ak fly ni pon senior ak rajin gila ajak akuu. wakaka. ak pon cam beselaaa. ON ! sb tu la ak tak kesah ade org pgl ak SAMEON ! isk. sbb ak memg kalo ade org ajak pape pon, on jeh, jom. on ! waakaka. syok gila fly mase fom3. pg, ptg siang malam , tiap masa boleh kua ooo. syok kott. pastu kan. kan. sume program ak nk fly ohh. asal ade program ad2 jela ak kat bilik tu melepak dan tido ataupun ade kat pekan seremban, keh3. memg seronok maa. pastuu. tiba la suatu saat bulan puasaa. ak mkn byk gila masa bukak posa, pas solat maghrib, ak letak a kpale kejap. ALAMAK ! tertido. pastuuuu. ak teak pegi TARAWIKH. kwkwkwkw. bile bebudak dah abih trawikh, dorg menuju la kbilik akuuu, nmpk aku tebongkang tidoo. ak pon, alamakkkk ! da abeh trawikh ke ? pastu , lepastu ! ak kene PULAU. yess. memg ak igt smpai skarang oo. kenangan manis, jejeje. lam kelas study sorg2,

Ahaaa ! pastu ada satu cita lawak ! mase hari mintak restuuu. ak dinasihat oleh sahabat2 aku y perihatin terhadap akuuu. dorg ckp .. lbey kurg cmni laa " weii, ko ni mon, dah nak pmr kott, kalo ko wat cmni je cmne ngan result ko ? berubah la weyy, kitorang tgk ko da terok sgt da kott. blaa baaa " hahaha. mcm tu la lbey kurg. pastuuuuu..... tup tup, tacing jappp. titisan air mata terjun dari mata aku. kuang hajor gilaaa. smpat lagi kott, :D itu adalah lawak. pastu, ak pon beharap jela pmr ak tu sehat2 sahajaaa. smpai nk amik result. lalalala. cun jugak result. sooo, dorg tak dpt la nk blame pape kat akuuu. pastu kan kan kan. mase fom4 ! dorg pulakk y fly, dan ak mencatatkan tahun tanpa fly. heheh. aku memg hebatt. baru dorg taw y dly tu seronok. ciss. :p ! aku rase mcm dah kot cite akuu tuu, melangkah aku ke fom5, ak jadi smakin baik dan berwibawa. haha ! dah. dah. perasan lebih aku nii. baik stop cepat. TATATATATATA ! :) JAPP. abeh tuu. apa kaitan dgn kalau-lah ? kaitannyaaa. Kalau-Lah ak dpt jadik budak skola menengah balikk. MESTI BEST ! :))))) CHOWW W