Saturday, March 19, 2011

Ni Bedtime Story Untuk Aku. 2

Awang Kecik

dulu-dulu kat 1 kg tepencil dok 1 family. ade emak ngn 3 org anak laki. One day ny mak dy kua g kje. Tgl lah 3 adek bdek ny. Dipendekkan cite. 2 abg awang kecik ni xpuas aty dan plan  nk bunuh awing kecik tym mak dorg takde. Lps tu dorg bwk laa awang kecik g hutan kononnye. Smpai je kat hutan. Abang dy cucuk 2 2 mata awg kecik tu. Awg kecik pun menangis laa mcm org gile tp abg dye tglkan jgk. Blek umah mak dye tnye mane awg kecik ? lps tu dorg kte laa awg kecik da mati kne makan ngan harimau. Mak awg kecik sgt la sdey. Awg kecik sorg2 sgtla takot. Dy merangkak smpi laa 1 pokok ni. Dy pun bersandar. Kat atas pokok tu ade sarang burung enggang. Brung tu ade seekor je anak. 1 ary tu awg terdgr parents brung tu borak2 mcm mne nak sembuhkan mata y buta. Dy kena gne 1 akar pokok ny. Pg esoknye parents burung tu kua laa cri food. Si awg kecik ni slow2 capai sarang burung tu lpas tu cucuk mata ank burung tu. Ble parents burung tu blek mak dy sgt susa aty, mak dy nanges-nanges la. Bpk burung tu trus terbang cari akar kayu yg boleh sembuhkan mata anak dy tuu. Lpas tuu dy sapu laa akar tu kat mata anak dy. Tup tup sembuh ! bpk dy ltk laa akar tu tpi srg dy in case ank dye sket mata lagi.

Sambung keesokan harinnya penceritaan ini..

Ble parents burung tu kua cri food lg pg esoknye, awg kecik pun g laa amek akar tu. Lpas tu yeay! Mata awg kecik sembuh tp dy xtaw jln nk blek umah. Dy pn merayau-rayau smpai jumpe satu negeri ny. Dy pon menumpang la kat rumah nenek kebayan ny. Dy tny la nnk tu npe negeri ni sepi je ? Lpas tu nnk tu ckp la rkyt negeri tu sdey sbb putri chempaka seri terkena sket mata dan xde spe pon boleh ubtkan. Dgr je cte tu. Awg kecik pn tros ofer dri nk tolong. Dpnddekan cite, awg kecik g laa jmpe puteri tu. Ble dye sapu je akar tu kat mata putri tu. Dy tros dpt tgk. Lpas tu dsbbkan hepi sgt, dorg pon kawen jd laa awg kecik raja kecik dan memrintah negeri Aur Gading tp dy xlpe ibu dy. Dy cari blek ibu pastu cite la ape abg2 dy da buat kat dy. Abg2 dy tros lesap sbb takot. Since aty tu hidup laa awg kecik kat istana dgn tuan puteri tu dgn bahgia nyee. Hee. The End !  

Hahaha. disebabkan cerita ni pnjg sgt, pencerita mengambil masa sbyk 2 hari untuk menghabiskan ceritanyaa. haha. sekian. *memg tiap2 hari aku tido nyenyak laa. muahaha

aku google awang kechik ade budak ni. mungkinkah budak ni awang kechik y deceritakan? hahaha. fikir-fikirkan



4 comments:

messyme said...

typo banyak..
please check your spelling ya sir..:p

monkawanmoi said...

haha. i think tis not typo. maybe !
somtimes dat NOOB MICROSOF WORD will auto correct the spelling. zzz

hamizah adam said...

sengal. actually, akak tak suka baca cerita ni. tapi, bila cerita ni di POST di blog MNA, akak still tak baca. but! bila MNA letak gambar budak tu. jadi macam kelakar la. memang tak bule bla. ;)

monkawanmoi said...

HAHA. gitu la pulak kan ? keh3. :p

Post a Comment