Friday, March 11, 2011

Wahai pengguna broadband ! :)



Mungkin ada di antara kita yang melanggan pakej broadband limited. Contohnya Maxis 3GB, Celcom 3GB, Digi 6GB dan sebagainya. Biasanya, kita akan sampai limit data usage (penggunaan data) sebelum tempoh diperuntukkan.
Jadi, hari ini saya nak kongsi 5 tips untuk jimatkan penggunaan data broadband anda.

1. Hadkan download
Elakkan daripada memuat turun (download) benda yang kurang penting. Lebih-lebih lagi games dan juga movie. Pakej broadband limited tak sesuai untuk tujuan memuat turun file bersaiz besar. Tukar kepada home line broadband seperti Streamyx untuk unlimited data usage. Kelajuan line broadband lebih stabil berbanding wireless broadband(platform biasa untuk pakej limited). Boleh lihatperbandingan antara line broadband vs wireless broadband.
2. Matikan automatic updates.
Disable automatic updates untuk perkara yang kurang penting terutamanya Windows Update. Cara nak matikan windows update ialah pergi kat control panel>switch to classic view>Windows Update>Change Setting>Never checks for updates.
Adobe Reader:
Buka Adobe Acrobat reader > Edit > Preferences > Under General Categories Deselect “Check for Updates”
3. Zipped downloading
Sekiranya ingin memuat turun, pastikan file tersebut dalam format ZIP. Ini menjimatkan dalam 10-15% data usage.
4. Matikan gambar. (disable image view)
Langkah ini digalakkan untuk penggunaan mobile broadband. Selain menjimatkan data usage untuk load image, masa untuk loading website juga akan menjadi lebih pantas. Sila tengok bagaimana nak manfaatkan RM3 5MB/seminggu Maxis 3G Mobile Broadband.
untuk browser firefox, cara nak disable image view:
Tools>Option>Content>uncheck Load Image Automatically>OK
5. Pantau penggunaan data dengan Networx
Install Networx di dalam komputer anda. Anda akan dapat memantau penggunaan bandwidth. Ianya adalah percuma.

korang pandai2 la organise korg punye bband ye. sekian :)

4 comments:

melati_jelita said...

susa nye na cntact ko skunk!!!!!grrrrr....
tpon xpnh angkt!!!

monkawanmoi said...

loh ? da ankat. ko ltak -.-
ak mane tgk phone sgt. tak mcm dlu :D

melati_jelita said...

hahahhahahahahaha...alasan kaw lak....hhehe....weyh bila na mai kedah????

monkawanmoi said...

TATAW LAFI ! BIZI BUZI. =.=

Post a Comment